Bántalmazó kapcsolat

Általánosságban elmondható, hogy a kapcsolatok érzelmileg bántalmazóak, ha a bántó szavak és az agresszív viselkedés következetes mintája van, amely csökkenti az egyén önbecsülését és aláássa mentális egészségét. Ezenkívül a pszichológiai vagy érzelmi bántalmazás, bár gyakrabban fordul elő randevúzási és házassági kapcsolatokban, bármilyen kapcsolatban előfordulhat, beleértve a barátokat, a családot és a kollégákat. Az érzelmi bántalmazásnak súlyos, hosszú távú következményei lehetnek, de a testi bántalmazás és bántalmazás előhírnöke is lehet. A fenyegetés, a megfélemlítés, a megaláztatás, a viselkedés kontrollálása és az árulás mind az érzelmi bántalmazás káros formái, amelyek komoly fájdalmat okozhatnak, nem csak közben, hanem hosszú idő után is.
Az erőszak és a visszaélések arandin soha nem a te hibád – biztonságban kell érezned magad azzal a személlyel, akivel randevúzol. A bántalmazó kapcsolatból való kilábalás első lépése annak tudata, hogy jogod van ahhoz, hogy tiszteljenek téged, és hogy mások ne sértsenek meg fizikailag vagy érzelmileg. A bántalmazás megmutatkozhat azon, ahogyan beszélnek veled, mit várnak el tőled, és ahogyan bánnak veled.
A bántalmazott emberek gyakran úgy érzik, hogy ez az ő hibájuk, hogy „megkérték”, vagy nem érdemelnek jobbat. Kezdheti azt gondolni, hogy Ön a hibás partnere sértő magatartásáért. Hibázni, hibáztatni és tagadni Ez a viselkedés a bántalmazó önbizalomhiányából fakad.
Hierarchiát akarnak létrehozni úgy, hogy ők vannak felül, te pedig alul. Azt mondják, ez dühöt és kontrollproblémákat okoz bennük, lévén olyan fájdalom. Forrásszövegek megjelenítése
Ha megpróbál vitatkozni a stalkerrel, az súlyosbíthatja a problémát, és erőszakhoz vezethet. A bántalmazó megtagadhatja, hogy az áldozat munkába álljon vagy iskolába járjon, mert attól tart, hogy valaki mással találkozik.
A támadó megpróbálja távol tartani az áldozatot a barátoktól és a családtól azáltal, hogy lekicsinyel mindenkit, akit az áldozat ismer, beleértve a családját és a barátait is. A támadók gyakran mindent megtesznek azért, hogy elszigeteljék partnereiket a családtól és a barátoktól. Szakértők szerint az áldozat elzárkózása a barátoktól és a hobbitól a szeretett személy bántalmazását jelezheti.
Ezt súlyosbíthatja az a szégyen, amelyet sok áldozat megtapasztal, hogy hagyja, hogy a bántalmazás folytatódjon. Fájdalmas lehet látni egy szeretett személy bántalmazását, még akkor is, ha nem bántja magát. Az érzelmi bántalmazás még a barátságokat is érintheti, mert az érzelmileg bántalmazott emberek gyakran aggódnak amiatt, hogy az emberek valójában mit éreznek irántuk, és hogy valóban szeretik-e őket.
A bántalmazó bántalmazásától vagy büntetésétől való félelem ahhoz is vezethet, hogy valaki bántalmazó kapcsolatban marad, és tévesen azt hiszi, hogy véget vethet a bántalmazási ciklusnak, ha csak „megpróbál mindent”, hogy a dolgok működjenek, vagy ne idegesítse fel a bántalmazót – magyarázza Kelman. A bántalmazó önkárosulással vagy öngyilkossággal is fenyegetőzhet, ez az ellenőrzés egy olyan formája, amellyel megakadályozzák a kapcsolat felbomlását valakivel, akit bántalmaztak, mondja Genovese.
Az, aki családon belüli erőszakot él át, többször is megpróbálhat véget vetni a bántalmazó kapcsolatnak, mielőtt visszanyerné az életét. Az intenzív szerelemtől a bántalmazásig bumeránggal tudtak elérni, és állandóan azonosították azt az „egyszeri alkalmat”, amikor partnereik közelében voltak.
A családtagoknak és a barátoknak, akik bántalmazásra gyanakszanak, a lehető legtöbbször kapcsolatban kell maradniuk azzal, hogy gyakran telefonálnak, felkeresik, ha biztonságos, és videocsevegést folytatnak, hogy jobban láthassák a helyzetet vagy a fizikai bántalmazás bármely jelét. Fontos, hogy fedezze nyomait, amikor segítséget kér családon belüli erőszak és bántalmazás esetén, különösen akkor, ha otthoni telefonját, okostelefonját vagy számítógépét használja. A támadók gyakran figyelik partnereik tevékenységét, beleértve a telefonok, számítógépek és az internet használatát.
Ez a viselkedés lehetővé teszi a barátodnak vagy barátnődnek, hogy irányítson téged, vagy birtokoljon minden hatalmat a kapcsolatodban. A társadalom normalizálja az egészségtelen viselkedést, így az emberek nem értik, hogy kapcsolatuk sértő. Ha úgy gondolja, hogy az egészségtelen vagy bántalmazó viselkedés normális, akkor nehéz lehet bántalmazóként azonosítani a kapcsolatot, ezért nincs ok arra, hogy segítséget kérjen.
A kapcsolata kutatása során ne feledje, hogy az érzelmi bántalmazás gyakran finom. Ha nehezen tudja eldönteni, hogy kapcsolata bántalmazó-e, álljon meg, és gondolja át, milyen érzéseket keltett benned a kapcsolatod a partnereddel, barátoddal vagy családtagoddal. Forrásszövegek megjelenítése
A felismerés, hogy kapcsolata bántalmazó, sokkoló lehet, és eltarthat egy ideig, amíg belenyugszik a bántalmazásba. Ha bántalmaznak, a dolgok nagyon zavarosak lehetnek, különösen, ha ez az első kapcsolatod.
A bántalmazók gyakran megpróbálják befolyásolni a valóságról alkotott képedet, összezavarnak, vagy akár megőrjítenek. Gyakran előfordul, hogy az érzelmi bántalmazással élő emberek nem veszik észre, hogy bántalmazzák őket, mert nincs benne erőszak. Vagy hogy a bántalmazás áldozatai teljesen normálisan viselkedjenek azokkal, akik nincsenek kapcsolatban.
A kapcsolatok kezdődhetnek normálisból és szeretetteljesből, de ahogy a kapcsolat fejlődik, a bántalmazók elkezdhetnek stratégiákat használni partnereik irányítására és manipulálására. A bántalmazás lehet fizikai, de lehet érzelmi, verbális, pénzügyi vagy bármilyen más típusú, amely lehetővé teszi egy személy számára, hogy irányítsa egy másik személy viselkedését. Ez magában foglalhatja a szexuális visszaélést, az érzelmi bántalmazást és a fizikai bántalmazást, valamint a pénzügyi ellenőrzést. Lehet, hogy még komolyan is gondolják, amit most mondanak, de az igazi céljuk az, hogy megtartsák az irányítást, és ne engedjenek el. Forrásszövegek megjelenítése
Azt is elhihetik, hogy partnerük viselkedése nehéz időkhöz kapcsolódik, vagy úgy érzik, hogy megváltoztathatják partnerüket, ha maguk is jobb partnerré válnak. Ha igen, akkor az áldozatok valóban azt hiszik, hogy jó a kapcsolatuk, mivel a támadó a kultusz vezetőihez hasonló taktikát követve hamisan átmosta őket az agyukba, hogy mi a szerelem.
A bántalmazó erősnek bizonyult a kapcsolat korai szakaszában, elkötelezettségért lobbizik, és kijelenti: „Szerelem első látásra”, vagy „Te vagy az egyetlen ember, akivel valaha is beszélhetek”, vagy „Soha nem találkoztam hozzád hasonlóval. előtt. “Egy erőszakos ember megver minden partnert, akivel együtt van, ha az illető elég sokáig van vele ahhoz, hogy az erőszak elkezdődjön; a szituációs körülmények nem teszik agresszívvé.

Pénzügyi konfliktusok a párkapcsolatban

Pénzügyi kérdések gyakran vezethetnek konfliktusokhoz a párkapcsolatokban. A pénzügyek érzékeny területet jelentenek, és a különböző értékrendek, hátterek és pénzügyi szokások miatt könnyen felmerülhetnek nézeteltérések. Néhány

Tovább olvasom »
Változás
Németh Irén

Pénzügyi konfliktusok a párkapcsolatban

Pénzügyi kérdések gyakran vezethetnek konfliktusokhoz a párkapcsolatokban. A pénzügyek érzékeny területet jelentenek, és a különböző értékrendek, hátterek és pénzügyi szokások miatt könnyen felmerülhetnek nézeteltérések. Néhány

Tovább olvasom »

Foglalj időpontot!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük