Nézni vagy látni

Egyik legnehezebb feladatunk, meglátni azokat a dolgokat, amik fontosak lehetnek számunkra. Annyira nagy a zaj, hogy időnként nem halljuk meg, saját belső hangunkat. Nehéz odafigyelni a saját igényeinkre, amikor a külső hatásokra fókuszálunk. A figyelemnek nagy hatalma van, hisz figyelmünk határozza meg fókuszunkat.

Gyakran nem vagyunk jelen. A jelenben való létet meg kell tanulni, nem mindig magától jön létre.

A látást gyakorlással lehet fejleszteni. Amikor egy tevékenységben nem engedjük magunkat elmerülni, akkor a figyelem elterelésével szabotáljuk magunkat. Azért hagyjuk elbóklászni a figyelmünket, mert az eredeti cselekedetben nem hagytuk magunkat olyan mértékben elmerülni, hogy az kizárja a lehetőségünket arra, hogy másra is kitekinthessünk.

Szóval hogy is tanulhatnád meg azt, hogy elmerülj valamilyen cselekedetben olyan mértékben, hogy semmi sem tudjon belőle kimozdítani?

Gyakorlással.

Ez az egyszerű, de hatásos módja annak, hogy megtanulj a jelenben lenni.

Légy a jelenben boldogan.

Jelenben lenni akkor nehéz, ha azt tanultuk meg, hogy mindig vagy a múlton rágódunk vagy a jövő miatt aggódunk.

Természetesen helye van a múlt elemzésének, és a jövő tervezésének. Erre meg kell adni a lehetőséget magunknak, de nem más tevékenységgel szimultán kell ezt tenni.

Amikor bevillan egy tevékenységben megszokásból valami más, akkor ezt egy erre a célra kialakított kis füzetbe írjuk fel, és fókuszunkat vigyük vissza az eredeti tevékenységre.

Ha ezt elkezdjük az életünkbe bevezetni, akkor nem kell a fókuszunkat folyton hangyaboly módjára szétáradni.

Próbáld meg a tudatos jelenlétet gyakorolni.

Teheted ezt a Eckhart Tolle tányér megfigyelős gyakorlatával. Nincs más dolgod, mint a tenyeredet figyelni, és az ereket, barázdákat tanulmányozni, és amikor elbóklászik a fókuszod, akkor ezt vissza terelni.

Ilyen gyakorlat a meditáció is. Nagyon sokan hamar sokan feladják, azért nem eredményesek.

Ha tudatos jelenléttel a türelmet megtapasztalod magaddal szemben, akkor el fogsz jutni arra a szintre, amit már gyakorlással tudsz a hétköznapi életbe átültetni.

A legfontosabb, hogy a türelmet folyton gyakorold magaddal szemben, és enged meg magadnak, hogy a jelenben maradj, és kezdj elmerülni a jelenbe aggodalmak nélkül.

Eleinte tudatosan, és a későbbiekben, már reflexből fog sikerülni.

Sok sikert kívánok!

Foglalj időpontot!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük