Te is megszeretheted a hódító online teret

Mostanában azt tapasztalom, hogy egyre gyakrabban választjátok az online megoldásokat a coaching során. Általánosan elfogadott lett a videóchates megoldás, már csak azért is, mert sokkal kényelmesebb, és a fizikai találkozások elkerülését egészségesebbnek tartjátok.

Lássuk csak mi történik valójában egy online folyamatban. Egyeztetjük, hogy mikor és melyik felületen lesznek ezek a találkozások. Az otthoni környezetünket alkalmassá tesszük erre az időpontra a videós kapcsolattartásra. Izgatottan várjuk egymás bejelentkezését, és jó esetben a térerők is megértőek lesznek hozzánk. Ha porszem kerül a gépezetbe, akkor minden további nélkül asztaliról mobilos, vagy mobilosról asztalira válthatunk. Nem okoz nehézségeket, és fennakadásokat a technikai megoldások. Jól érzékelhetőek egymás rezdülései és reakciói.

Nagyobb figyelmet tudunk szentelni az arc és a felsőtest nonverbális kommunikációjára.

Azt tapasztaltam, hogy olyan gyorsan robbant be az általánosan elfogadott virtuális tér használata a köztudatba, hogy nem tudott kellő tempóban a nyomába érni az etikett, és a viselkedési protokoll.

Elvétve előfordulnak esetek, amikor nem szentelünk kellő figyelmet a másik félnek, és ez megnehezíti a kölcsönös tisztelet gyakorlását.

Az otthoni környezetben könnyebben elkalandozhat a figyelmünk a külső ingerekre. Esetleg nem kapcsoljuk le az egyéb információs csatornákat. TV, rádió, telefon, internetes kommunikációs csatornák, és ehhez hasonló ingerkeltő kütyüket aktívan hagyjuk a beszélgetés során.

Ezzel nem értek egyet, és azt gondolom, hogy ennek nem lenne szabad teret engednünk. Amikor megállapodunk az együttműködés feltételeiben, fontosnak tartanám ezeknek az ingerkeltő készülékeknek a használatában is megállapodni. Érdemes leszögezni, hogy ha éppen egymásnak szenteljük a figyelmünket, akkor ezt tegyük felelősséggel, és tudatosan. Kapcsoljuk le, és zárjuk ki azokat a zajokat, amik elterelhetik a fókuszunkat a közös beszélgetés varázsáról.

Nem tudunk csodákat megélni kellő összpontosítás nélkülözése közben.

A másik fontos tényezőt a videós képi megjelenítésnek gondolom. Megtisztelhetjük a beszélgetőpartnerünket azzal, hogy az arcunk teljesen benne legyen a képernyőjében, és lehetőleg szemből. Ne legyenek mindenféle izgága mozdulataink, amik kimozdítják az arcunkat a képernyőből, vagy furcsa, extrém szokatlan szögből. Ez megnehezíti a beszélgető partnerünk helyzetét, nem tudja érzékelni a reakcióinkat, az arcmimikákat, és nagyon zavaróan hat.

Amikor egy beszélgetés során látjuk, hogy a másik fél éppen jóízűen falatozik, az is kellemetlen érzést kelt a felekben egy előre leegyeztettet coaching beszélgetésben.

Ha mégis előfordulnak olyan esetek, hogy elkerülhetetlenek a fent említett beszélgetést zavaró tevékenységek, akkor azt gondolom úgy válhat kölcsönösen elfogadhatónak mindkét fél részéről, ha ezt megbeszélik, egy kérdést érdemes feltenni arra vonatkozóan, hogy esetleg zavarná a másik felet.

Azt gondolom, hogy az online térben történő kapcsolattartásnak előbb utóbb kialakulhatnak a sajátos tiszteletadási ajánlásai, és ezáltal minél többen fogják gyarapítani az online szolgáltatásokat kedvelők lelkes táborát.

Minőségi idő

Minőségi idő “A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent. Lehet két ember ugyanabban a szobában, egymás közelében, de ez még

Tovább olvasom »

Megbocsátás

Megbocsátás Általában a megbocsátással kapcsolatban nagyon heves a tiltakozás. A sérelmek cipelése olyan szokás, amitől nem tudunk könnyen megválni. Ragaszkodunk hozzá, és foggal körömmel nem

Tovább olvasom »

Bántalmazó kapcsolat

Bántalmazó kapcsolat Általánosságban elmondható, hogy a kapcsolatok érzelmileg bántalmazóak, ha a bántó szavak és az agresszív viselkedés következetes mintája van, amely csökkenti az egyén önbecsülését

Tovább olvasom »

A boldogság jót tesz a szívnek

A boldogság jót tesz a szívnek A kutatások azt mutatják, hogy az emberek boldogságaránya megváltozik, amikor életesemények történnek. Mivel a boldogság gyakran olyan tágan definiált

Tovább olvasom »

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.