Minőségi idő

“A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent. Lehet két ember ugyanabban a szobában, egymás közelében, de ez még nem feltétlenül együttlét. Az együttléthez elengedhetetlen az egymásra irányított figyelem.”

Gary Chapman

Az egyik legféltettebb erőforrásunk az idő, és ezért bánunk vele kellő tisztelettel. Vigyázunk arra, nehogy szétforgácsoljuk, mert minden percünk megismételhetetlen, és múló jelenség.

Időérzékünk múlásával arányosan kezdjük fokozatosan felértékelni perceinket.

Amíg kisgyermekként tapasztalatlanságunk miatt nagyvonalúan közhasználatba bocsájtjuk, addig felnőttként felismerjük valódi értékét.

Felismerjük, hogy különleges értéket jelent másokkal megosztani pótolhatatlan időnket. A minőségi idő az 5 szeretetnyelv egyikét képviseli, amit már a korábbi bejegyzésemben említettem. https://valtozok.home.blog/2020/01/11/szeretet/(megnyitás új fülön)

Kedves gesztus megosztani figyelmünket a szívünkhöz közel álló szeretett személlyel. Ez a harmonikus, meghitt közösen eltöltött idő, értékes élményt jelent mindkét fél számára. Megajándékozzuk egymást az időnk egy különleges szeletével. Ezek a pillanatok kölcsönösen mély, bensőséges pozitív érzelmi impulzust jelentenek számunka.

Ahogy a lehetőségeink megengedik, törekszünk szeretteinkkel tölteni a legtöbb időt. Ők számunkra a legfontosabbak, ezért érezzük szükségességét kifejezni szeretetünket a lehető legtöbb formában. A minőségi idő ugyanolyan fontos szeretetnyelv, mint a többi 4 szeretetnyelv, azzal a különbséggel, hogy nem feltétlen áll rendelkezésünkre, amikor mi szükségét éreznénk.

Emlékszem előfordult, hogy kisgyerekként a lányaim, nagyon zokon vették, ha nem tudtam biztosítani ebből a minőségi időből elegendő mennyiséget számukra. Nehezítette a helyzetet, hogy osztozkodniuk kellet egymással a rendelkezésemre álló szabadidőmmel. Ez a szituáció gyakran közöttük féltékenységet is generált.

A jelenség a felnőtteknél sem működik eltérően a gyerekekhez képest.

A felnőttek is szeretik kizárólag magukénak tulajdonítani a velük eltöltött idő, és nem szívesen osztozkodnak rajta másokkal.

Időnként felvállaljuk, hogy előfordulhat, hogy más tevékenységek fogják kárát szenvedni, ha a szeretteinknek szeretnénk minőségi időt ajándékozni. Ha minőségi időt szánunk szeretteinkre, akkor ez azzal a természetes folyamattal jár, hogy esetenként le kell mondanunk egyéb elfoglaltságainkról.

Ne feledkezzünk meg arra odafigyelni, hogy a minőségi idő szeretet nyelv gyakorlásából elsodorhatnak minket olyan tevékenységek, amikbe hajlamosak vagyunk elveszni. Ha a szerettünk gyakran ajándékoz meg minket az ő minőségi idejének a szeretetnyelvével, akkor joggal gyanakodhatunk arra, hogy ez az ő egyik legfontosabb szeretetnyelve, és törekedjünk arra, hogy gyakran ajándékozzuk meg vele mi is őt.

Minőségi idő

Minőségi idő “A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent. Lehet két ember ugyanabban a szobában, egymás közelében, de ez még

Tovább olvasom »

Megbocsátás

Megbocsátás Általában a megbocsátással kapcsolatban nagyon heves a tiltakozás. A sérelmek cipelése olyan szokás, amitől nem tudunk könnyen megválni. Ragaszkodunk hozzá, és foggal körömmel nem

Tovább olvasom »

Bántalmazó kapcsolat

Bántalmazó kapcsolat Általánosságban elmondható, hogy a kapcsolatok érzelmileg bántalmazóak, ha a bántó szavak és az agresszív viselkedés következetes mintája van, amely csökkenti az egyén önbecsülését

Tovább olvasom »

A boldogság jót tesz a szívnek

A boldogság jót tesz a szívnek A kutatások azt mutatják, hogy az emberek boldogságaránya megváltozik, amikor életesemények történnek. Mivel a boldogság gyakran olyan tágan definiált

Tovább olvasom »

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.